Ara estic....

6.5.11

Kumily: parada no planejada/ Kumily: parada no planeada

Bé, el títol ho diu tot. No sabíem res de Kumily. La veritat és que volíem veure una mica més de Kerala i ens han dit que a Kumily hi ha moltes coses per fer i veure. Sol està a 5 hores en bus de Munnar i està també en la nostra ruta així que cap a Kumily s'ha dit. Per cert, 5 hores per fer 100 kilòmetres...ups!!!
Corbes i corbes en bus i passem de les plantacions de te a la selva. És per això que la gent ve a Kumily. Aquí es troba el Santuari Animal de Periyar, el parc natural més gran del sud de l'Índia. Aquí podem trobar selva i animals com, per exemple, elefants, tigres, cérvols, monos (com no)...Nosaltres no tenim planejat cap safari o treking per la selva sinó que ens dediquem a altres activitats també característiques de Kerala. Primer veiem una actuació de Kathakali, dansa tradicional Keralesa, on els actors van disfressats i pintats de varis colors i mouen les mans i els ulls per expressar-se. Després vam anar a un jardí d'espècies per veure i saber una mica més d'on provenen i com són realment alguns dels productes que consumim normalment i no tan normalment. Per exemple, el pebre, el cardamom, el plàtan, el cafè, la canyella, la pinya, la mostassa....Hi ha plantacions de tot això al voltant de la ciutat i per tot Ketala.
Després de tanta cultura i informació i de visitar una empresa de cafè i una altre de cardamom (quina bona olor, per cert) ens retirem al nostre “hostel” per descansar. Aquí també tenim aigua calenta i l'habitació ens ha sortit molt bé de preu. Ja sóc un expert regatejador, jeje. Abans però, ens creuem amb un festival, bé, de fet és la rua del festival. A destacar un dels participants de la rua que portava clavat d'una galta a l'altre un tros de ferro acabat en forma de trident, símbol de Shiva. No hi ha dolor, eh!!!
Al matí següent (per cert, encara em dura la tos), anem a esmorzar a un lloc que hem descobert de casualitat però que ens ha donat molta alegria. Es tracta d'un restaurant on, atenció, hi ha barres de pa, el que anomenem baguet. No és qualitat de la nostra terra però quasi. No us ho dit encara però vaig sortir de Barcelona amb mig litre d'oli d'oliva i poc a poc l'he anat posant a amanides i pa (normalment de motlle) amb tomàquet fresc. Així que ja us podeu imaginar que vaig fer en el restaurant...sol em faltava un fuet!!!
Més informació de Kerala? A veure..ah si!!!...Aquí la majoria d'homes no porten pantalons. Tranquils, no van despullats sinó que porten el tradicional “lungi”. És com una especie de “pareo” de diferents colors i estampats que porten lligat a la cintura. Té dues posicions bàsiques, curta per sobre els genolls o llarga. La primera és per quan estant treballant o estan per casa. La segona per ocasions especials. Deuen anar fresquets els tius, no? Els musulmans es lliguen el “lungi” a l'esquerre i els hindús i cristians a la dreta. Kerala també és el lloc de l'Ayurveda. Aquests massatges i tractaments amb ingredients naturals que està tan de moda al nostre país. Centres i centres on es fan massatges i tendes i tendes on vénen aquests productes naturals. Era la meva intenció fer-me un per provar-lo però al final ens va faltar temps. Com sempre dic, un altre vegada serà.

Bueno, el título lo dice todo. No sabíamos nada de Kumily. La verdad es que queríamos ver algo más de Kerala y nos han dicho que en Kumily hay muchas cosas por hacer y ver. Solo está a 5 horas en bus de Munnar y está también en nuestra ruta así que hacia Kumily se ha dicho. Por cierto, 5 horas para hacer 100 kilómetros...ups!!!
Curvas y curvas en bus y pasamos de las plantaciones de té a la selva. Es por eso que la gente viene a Kumily. Aquí se encuentra el Santuario Animal de Periyar, el parque natural más grande del sur del India. Aquí podemos encontrar selva y animales como, por ejemplo, elefantes, tigres, ciervos, monos (como no)...Nosotros no tenemos planeado ningún safari o treking por la selva sino que nos dedicamos a otras actividades también características de Kerala. Primero vemos una actuación de Kathakali, danza tradicional Keralesa, donde los actores van disfrazados y pintados de varios colores y mueven las manos y los ojos para expresarse. Después fuimos a un jardín de especias para ver y saber algo más de dónde provienen y como son realmente algunos de los productos que consumimos normalmente y no tan normalmente. Por ejemplo, la pimienta, el cardamomo, el plátano, el café, la canela, la piña, la mostaza....Hay plantaciones de todo esto alrededor de la ciudad y por todo Ketala.
Después de tanta cultura e información y de visitar una empresa de café y otra de cardamomo (qué buen olor, por cierto) nos retiramos a nuestro “hostel” para descansar. Aquí también tenemos agua caliente y la habitación nos ha salido muy bien de precio. Ya soy un experto regatejador, jeje. Antes, nos cruzamos con un festival, bueno, de hecho es el desfile del festival. A destacar uno de los participantes del desfile que tenia clavado de una mejilla a la otra un trozo de hierro acabado en forma de tridente, símbolo de Shiva. No hay dolor, eh!!!
A la mañana siguiente (por cierto, todavía me dura la tos), vamos a desayunar a un lugar que hemos descubierto por casualidad pero que nos ha dado mucha alegría. Se trata de un restaurante dónde, atención, hay barras de pan, lo que denominamos baguet. No es calidad de nuestra tierra pero casi. No os lo he dicho todavía pero salí de Barcelona con medio litro de aceite de oliva y poco a poco lo he ido poniendo en ensaladas y pan (normalmente de molde) con tomate fresco. Así que ya os podéis imaginar que hice en el restaurante...solo me faltaba un fuet!!!
Más información de Kerala? A ver..ah sí!!!...Aquí la mayoría de hombres no llevan pantalones. Tranquilos, no van desnudos sino que llevan el tradicional “lungi”. Es como una especie de “pareo” de diferentes colores y estampados que llevan atado a la cintura. Tiene dos posiciones básicas, corta por sobre de las rodillas o larga. La primera es para cuando están trabajando o están por casa. La segunda para ocasiones especiales. Tienen que ir fresquitos los tíos, no? Los musulmanes se atan el “lungi” a la izquierda y los hindúes y cristianos a la derecha. Kerala también es el lugar del Ayurveda. Estos masajes y tratamientos con ingredientes naturales que está tan de moda a nuestro país. Centros y centros dónde se hacen masajes y tiendas y tiendas dónde venden estos productos naturales. Era mi intención hacerme uno para probarlo pero al final nos faltó tiempo. Como siempre digo, otro vez será.

Miki Mahal

1 comentari:

  1. Anònim7.6.11

    Et's un narrador excepcional! Felicitats per el vostre viatge i gracies per la vostra facilitat i habilitat per fer-ho també una mica nostre.

    Samper

    ResponElimina