Ara estic....

23.8.11

Diferent país, diferent cultura/ Diferente país, diferente cultura

Ja portem uns quants mesos fora de casa, lluny de Barcelona, i ja portem quasi tres mesos a Beijing. Les coses ens han anat molt bé, hem tingut sort. En unes setmanes ja treballàvem, teníem pis i visat. Ara, que duri tot això. També hem començat les classes de xinès i poc a poc (molt a poc a poc, diria jo) anem dient més paraules i, al mateix temps, ens comuniquem una mica millor amb els xinesos.
Tot i així, la vida a Beijing no és bufar i fer ampolles sinó que moltes coses són diferents i ens hem d'adaptar (o conformar) encara que no vulguem o ho trobem il·lògic. Per començar, el dia a dia quan camines tranquil·lament pel carrer. No esperis que els cotxes es parin quan vols creuar el carrer. Abans de travessar, s'ha de mirar a tota arreu, a les dues bandes encara que sol hi hagi un sentit. Quan creus que no ve ningú, s'ha de tornar a mirar per que sempre hi ha una bicicleta o moto que t'ataca per l'esquena. Moltes vegades no te n'adones que ve algú per que la majoria de motos són elèctriques i no fan gens de soroll. I encara pitjor, hi ha pas de vianants, sí, però no serveixen de res. Són els vianants els que han de cedir el pas als automobilistes i bicicletes. Encara no sé com no hi ha més accidents...ups!!!
Caminant tranquil·lament pel carrer no és d'estranyar, bé, de fet és bastant comú, que escoltis un soroll tipus: “Aaaaaaggghhhhh!!!” (ho he descrit bé?). Es netegen la gargamella i és l'avís previ que dins de pocs moments algú escopirà. I no falla. És com el llampec i després el tro. Un darrera l'altre. No és un soroll dissimulat sinó que ho fan a consciència. Sembla com si hi hagués un concurs a veure qui el fa més sorollós. Inclús les xineses més petites i fines...estaran posseïdes? Jeje.
No sé per que no escupen de forma silenciosa i dissimulada. Mai m'acabaré d'acostumar. Tot i així, intento no fer cas però un altre soroll “conegut” et recorda altre vegada que ets a Xina...taxin, taxin...un pet!!! Sí, com ho sentiu, o com ho he sentit jo, jeje, vas xino-xano pel carrer i el de davant teu es tira un pet sorollós (d'aquests amb ganes). Ja m´ha passat varies vegades i l´únic que puc fer és moure el cap d'un costat a l'altre pensant...que li farem...!!!
En el metro hi ha personal que va amb un micròfon i una altaveu informant de que ve el metro i dient a la gent que facin cues i que deixin sortir abans de pujar. Sí que fan cua abans de que arribi el metro però en quant obren les portes entren sense deixar sortir. És més, corren per intentar agafar un lloc per seure. No cansar-se significa molt per un xinès. A vegades és la guerra a la que jo m'he adaptat perfectament. Dins del vagó, molta gent amb el seu mòbil última generació o IPad jugant, mirant pel·lícules o escoltant música. Aquests xinesos estan bojos pels aparells electrònics.
Tampoc esperis que la gent et saludi ni et digui hola. Inclús quan esperes l'ascensor o quan algú arriba al seu pis. Res de res. Aquí haig d'afegir que també hi ha molts “no xinesos” que tampoc ho fan. Tot i així, la Lailla i jo no ens donem per vençuts i sempre saludem amb un bon somriure a la cara. Aconseguirem transformar-los?
Per altre banda, la ciutat de Beijing està bastant neta. No he vist als xinesos que tirin tot pel terra com sí ho fan els indis. En quant a la conducció...buf...hi ha normes de circulació que no comprenc. Els carrils per cotxes es sumen als carrils per bicis, és per això que crec que estan bastant organitzats encara que hi ha molt de transit per tot arreu. I mira que les avingudes són enormes!!! Imagineu-vos els cotxes que hi ha que a la ciutat de Beijing ja no et pots comprar un cotxe quan tu vols si no que has d'entrar en un sorteig que fan anualment. Si et toca, et donen permís per comprar-te´l...que fort, no??
Ja ho veieu. Diferències culturals i diferents formes de fer. Nosaltres ens sorprenem però per ells tot això és totalment normal. No podem canviar a 1300 milions de xinesos així que no ens queda una altra opció: ens adaptarem...si més no, ho intentarem. Això si, conservant la nostra forma de ser i fer.
Ah!! M'oblidava, bona festa major de Granollers!!!

Ya llevamos unos cuántos meses fuera de casa, lejos de Barcelona, y ya llevamos casi tres meses en Beijing. Las cosas nos han ido muy bien, hemos tenido suerte. En unas semanas ya trabajábamos, teníamos piso y visado. Ahora, que dure todo esto. También hemos empezado las clases de chino y poco a poco (muy despacio, diría yo) vamos diciendo más palabras y, al mismo tiempo, nos comunicamos un poco mejor con los chinos.
Aún así, la vida a Beijing no es pan comido sino que muchas cosas son diferentes y nos tenemos que adaptar (o conformar) aunque no queramos o lo encontremos ilógico. Para empezar, el día a día cuando andas tranquilamente por la calle. No esperes que los coches se paren cuando quieres cruzar la calle. Antes de cruzarla, se tiene que mirar en todas direcciones, a los dos lados aunque solo haya un sentido. Cuando crees que no viene nadie, se tiene que volver a mirar por que siempre hay una bicicleta o una moto que te ataca por la espalda. Muchas veces no te das cuenta que viene alguien por que la mayoría de motos son eléctricas y no hacen nada de ruido. Y todavía peor, hay paso de peatones, sí, pero no sirven de nada. Son los peatones los que tienen que ceder el paso a los automovilistas y bicicletas. Todavía no sé como no hay más accidentes...ups!!!
Andando tranquilamente por la calle no es de extrañar, bueno, de hecho es bastante común, que escuches un ruido tipo: “Aaaaaaggghhhhh!!!” (lo he descrito bien?). Se limpian la garganta y es el aviso previo que dentro de pocos momentos alguien escupirá. Y no falla. Es como el relámpago y después el trueno. Uno detrás del otro. No es un ruido disimulado sino que lo hacen a conciencia. Parece como si hubiera un concurso a ver quien lo hace más ruidoso. Incluso las chinas más pequeñas y finas lo hacen...estarán poseídas? Jeje.
No sé por que no escupen de forma silenciosa y disimulada. Nunca me acabaré de acostumbrar. Aún así, intento no hacer caso pero otro ruido “conocido” te recuerda otra vez que estás en China...tachin, tachin...un pedo!!! Sí, como lo oís, o como lo he oído yo, jeje, vas andandito por la calle y el de delante de ti se tira un pedo ruidoso (de estos con ganas). Ya me ha pasado varías veces y lo único que puedo hacer es mover la cabeza de un lado para el otro pensando...que le vamos a hacer...!!!
En el metro hay personal que va con un micrófono y un altavoz informando de que viene el metro y diciendo a la gente que hagan cola y que dejen salir antes de subir. Sí que hacen cola antes de que llegue el metro pero en cuanto abren las puertas entran sin dejar salir. Es más, corren para intentar coger un lugar para sentarse. No cansarse significa mucho para un chino. A veces es la guerra a la que yo me he adaptado perfectamente. Dentro del vagón, mucha gente con su móvil última generación o IPad jugando, mirando películas o escuchando música. Estos chinos están locos por los aparatos electrónicos.
Tampoco esperes que la gente te salude ni te diga hola. Incluso cuando esperas el ascensor o cuando alguien llega a su piso. Nada de nada. Aquí tengo que añadir que también hay muchos “no chinos” que tampoco lo hacen. Aún así, Lailla y yo no nos damos por vencidos y siempre saludamos con una buena sonrisa en la cara. Conseguiremos transformarlos?
Por otro lado, la ciudad de Beijing está bastante limpia. No he visto a los chinos que tiren todo por el suelo como sí lo hacen los indios. En cuanto a la conducción...buf...hay normas de circulación que no comprendo. Los carriles para coches se suman a los carriles para bicis es por eso que creo que están bastante organizados aunque hay mucho tráfico por todas partes. Y mira que las avenidas son enormes!!! Imaginaros los coches que hay que en la ciudad de Beijing ya no te puedes comprar un coche cuando tú quieres si no que se tiene que entrar en un sorteo que hacen anualmente. Si te toca, te dan permiso para comprártelo...que fuerte, no??
Ya lo veis. Diferencias culturales y diferentes formas de hacer. Nosotros nos sorprendemos pero para ellos todo esto es totalmente normal. No podemos cambiar a 1300 millones de chinos así que no nos queda otra opción: nos adaptaremos...al menos, lo intentaremos. Eso si, conservando nuestra forma de ser y hacer.
Ah!!! Me olvidaba. Buena fiesta mayor de Granollers!!!

Miki Chang

2 comentaris: